Sandalye Tamiri Nasıl Yapılır?
Mutfak, yemek odası, balkon, teras gibi bölümlerde ve ofislerde rahatlık, hafiflik ve az yer kaplama özelliği nedeni ile tercih edilen sandalyeler iç ve dış mekan mobilyalarının en kullanışlı tamamlayıcılarıdır. Uzun süreli kullanım, nem ve güneş ışığına maruz kalma gibi nedenlerle kırılan ve yıpranan sandalyeler materyaline ve kullanım yerine uygun metotlarla kolayca tamir edilebilir ve yeniden kullanıma kazandırılabilir. Örneğin mutfaklarda, balkonlarda kullanılan ahşap sandalyeler sürekli kullanım ve nem nedeniyle çatlayıp kırılabilir, özellikle ayak bölümlerindeki deformasyonlar doğru yöntem uygulanılarak kolayca giderilebilir. Bunun için ilk önce kırık hafifçe zımparalanarak temizlenmelidir sonra uygun bir ahşap yapıştırıcı iki kat sürülmeli ve kırık parçalar birbirine geçirilmelidir.
Yapıştırıcı olarak sıklıkla tercih edilen ağaç tutkalı ağırlığa maruz kalmayacak ahşap malzemeler için uygun olsa da sandalye ayakları için iyi bir tercih değildir. Bu yüzden yapı marketlerden bu iş için özel yapıştırıcılar temin edilmelidir. Sandalyenin ağırlığa dayanıklı bir şekilde eski haline kavuşturulabilmesi için sandalye ayağının kırılan kısımları yapıştırıcı kuruyuncaya kadar birbirine bastırılarak sıkıştırılmalıdır, bu iş için mengenelerden yararlanılabilir. Yapıştırıcı kuruduktan sonra yapıştırma bölgesindeki çatlak izi ve yapıştırıcı kalıntılarını gidermek için zımparalama ve ahşap dolgusu işlemleri yapılır. Ahşabın rengine uygun bir dolgu malzemesi veya kapatıcı boya kullanılarak kırılan kısım kapatılır. Kırılmaların dışında döşemelerin ve bağlantı vidalarının yıpranması da sıkça karşılaşılan bir sorundur bunun için sandalye, mobilya döşemesi ile ilgilenen yerlerden profesyonel destek alınabileceği gibi kendiniz de kolayca tamir işlemi yapabilirsiniz. Tamirata başlamadan önce gevşeyen ve yıpranan vidalar tespit edilmeli, ahşaba zarar vermeden çıkarılmalıdır. Bağlantı noktaları açıldıktan sonra döşeme malzemesi sökülmeli, yüzey temizlendikten sonra uygun bir dolgu materyali ile doldurulmuş döşeme kumaşı sandalye tabanına geçirilerek sabitlenmelidir. Kumaş kenarları dikildikten sonra sandalye yüzeyine silikonla yapıştırılarak veya ince ahşap çivisi ya da raptiye kullanılarak sabitlenebilir. Daha sonra başlangıçta sökülen vidalar yenileriyle değiştirilerek takılır.
Ahşap sandalyelerin dışında plastik sandalyeleri de kendiniz tamir edebilirsiniz. Özellikle dış mekanlarda kullanılan plastik sandalyeler ısı, güneş ışığı ve nem nedeniyle yıpranabilmektedir. Sandalyeleri uzun süre kullanabilmek ve renklerinin atmasını önlemek için doğrudan güneş ışığı altında bırakmamak hasarları önleyici bir yöntemdir. Kırılma ve çatlama gibi durumlarda ise hasarlı yüzey silikon veya Japon yapıştırıcı + karbonat karışımı ile kaplanır ve yapıştırıcı kuruyuncaya kadar sıkıştırılarak bekletilir.
Ofislerde kullanılan sandalyeler ve yüksekliği ayarlanabilir bilgisayar tabureleri de zamanla yıpranabilmektedir. Özellikle tekerlek ve hidrolik yükseklik ayarlayıcı kısımları sıklıkla arızalanan bölümlerdir. Bu arızaların giderilmesi için sandalye ters çevrilir. Tekerleklerde gevşeme veya kırılma olup olmadığı kontrol edilir. Eğer yenilenmesi gerekiyorsa tekerlekler yenisiyle değiştirilir. Hidrolik asansör kısmına ait pedalın uygun çalışıp çalışmadığı ve sandalye tablasının sandalyenin alt kısma düzgün oturup oturmadığı incelenir. Hasarlı kısımlar onarılır, gevşeyen bölümler sabitlenir ve kullanılamayacak durumdaki parçalar yenisiyle değiştirilir.
Yorum Bırak